Yoga-program våren 2023

Yoga är ett utmärkt komplement till annan träning, både för att bli rörligare & smidigare samt för att öva upp sin andningsteknik. Yoga verkar också som en stressreduserare pga att den påverkar parasympatiska nervsystemet! Anmäl dej till en grupp i höst och känn energin och välbefinnandet i kropp & själ!

Klicka här för att se vårens program i en PDF

Yoga-program hösten 2022

Yoga är ett utmärkt komplement till annan träning, både för att bli rörligare & smidigare samt för att öva upp sin andningsteknik. Yoga verkar också som en stressreduserare pga att den påverkar parasympatiska nervsystemet! Anmäl dej till en grupp i höst och känn energin och välbefinnandet i kropp & själ!

Klicka här för att se höstens program i en PDF

Yoga-program våren 2022

Yoga är ett utmärkt komplement till annan träning, både för att bli rörligare & smidigare samt för att öva upp sin andningsteknik. Yoga verkar också som en stressreduserare pga att den påverkar parasympatiska nervsystemet! Anmäl dej till en grupp i höst och känn energin och välbefinnandet i kropp & själ!

Klicka här för att se höstens program i en PDF

Inbjudan Hälsodagar på Nuntorp 20 mars 2020

Yogaruset 8 mars 2020

IFQ Afton på RELAXX FLOATING 26 februari 2020

OnsdagsOrdet

Onsdag mitt i månaden november kanske inte är den roligaste ”lillelördagen” på året. Men snart blir det ju ljusare igen med all julbelysning… Varför inte börja sätta upp den redan i helgen. Det tror jag att jag ska göra!

Som ni vet är ju OO ett återkommande inslag i Blixthälsas hälsoblogg. Tanken är att ha ett tema varje gång och sedan koppla ihop det med månadens erbjudande. Därför tänker jag berätta lite om Blixthälsas basturitual.

Bastu har alltid varit en av de mest avslappnande, renande och sköna hälsokurer jag använt mej av i vardagen. Framförallt efter träning var det en skön avslutning att se fram emot. Många är de tillfällen vi suttit och pratat och skrattat i bastun, käkat en apelsin och druckit ur våra vattenflaskor. Kommer ni ihåg det Pernilla, Tina och Pia. Ni vet efter gymnastikträningarna i Gymnasiehallen på 80-talet. Säkert har du också goa bastuminnen att dela med dej av. Om Du vill kan du mejla in till info@blixthalsa.se och dela med dej av ditt minne. Jag publiserar dem gärna allteftersom på min hemsida www.blixthalsa.se .

Vad är då en ritual i bastun? Jag har valt att lägga in några ytterligare moment i till ett vanligt bastubad. Detta ingår: Ett glas kyld äpplemust som start, fotbad samtidigt som du sitter i bastun. Kroppspeeling med MEprodukter. Dusch samt hårtvätt med inpackning som du sedan har i bastun. Lavendel och eucalyptusdoft i bastun samt avslutande ansiktskräm och kroppslotion. Du avrundar sedan det hela med en kopp örtte samt vila i Relaxstolar. Visst låter det härligt? Allt som allt ca en h. Naturligtvis kan man dra ut på tiden med vilopauser emellan och få en ca 2 h lång ritual. Många rutinerade bastubadare gör just så, drar ut på tiden, vilar emellan utanför bastun och svettas ut ordentligt efteråt…. Smaken är olika men som min goda vän Viola brukar säga; En bastu skall inte vara för varm, det skall finnas syre och vara möjligt att hälla vatten på stenarna för att få rätt luftfuktighet. Då klarar alla att basta en stund!

Är ni sugna på att test hör av er! Kanske det stora julbadet skall ske i bastun i år!

Tills vi hörs igen, håll blicken riktad framåt, var i nuet och glöm inte…Andas!

Glöm inte sockan!

Vi ger dig bra tips på hur man håller sig bekväm ute i naturen, lagad mat på elden, skogsbad och en må- bra- känsla när du kommer hem. Anmäl din plats och se fram emot denna eftermiddag.

I ett tentipitält, där elden sprakar inleder Team Sportia med klädtips och har med sig ett erbjudande till alla anmälda. Stiftelsen Bergagården berättar om vandringstips och annat bra att veta kring Halle- och Hunneberg.

Blixthälsa från Vänersborg tar med oss ut och ger metoder och inspiration för att ladda om i vardagens kanske stressiga schema. Du får prova på ”skogsbad” som är en metod för att rensa tanke och sinne. Detta blir mer och mer populärt och kanske har du redan hört talas om det.
Som avslutning bjuds ni på mat som är lagad över elden av Holmgrens Hörna i Vänersborg.

För anmälan: swisha 395 kronor till 123 042 6965 Blixthälsa. Märk ”Skogsbad” och ditt för- och efternamn. I anmälan ingår fika med dryck, mat, ett par sockar och ett sittunderlag. När du anmält dig kommer ytterligare information och du har en plats under eftermiddagen. Begränsat antal platser. För frågor kontakta Annika Blixt, Hälsovetare, 0707-726260

Stiftelsen Bergagården arrangerar eftermiddagen med samarbetspartners

Kvinna som håller i en sjal hoppar

ACT – Att hantera stress och främja hälsa

”ACT i ”Studiecirkelform”

ACT är en kurs baserad på senaste forskningen kring stress och välmående. Du får lära dig konkreta och evidensbaserade verktyg för att hantera livets stress och att leva ditt liv i mer samklang med dina livsvärden. Kursen ges vid fyra tillfällen, där varje kurstillfälle är två timmar (totalt 10 timmar). Träffarna är varannan vecka. Gruppens storlek är begränsad till max 12 personer. Vi kommer arbeta i studiecirkelform där deltagarna delar med sej av egna erfarenheter och tankar och kursledaren vägleder och håller ihop programmet. Innehållet är en blandning av teori och upplevelsebaserade moment. Man arbetar individuellt, med par-och gruppövningar samt med frågeställningar i diskussionsform. Personliga samtal kan vid önskemål ges samt ett uppföljningstillfälle efter avslutad kurs (gärna efter ca 3 månader).

Följande är frågor vi kommer att arbeta kring:

  • Vad tycker jag är viktigt och vad ska mitt liv stå för?
  • Vad vill jag ska finnas med i mitt liv inom livets olika områden.
  • Hur kan vi förhålla oss till den stress som är ofrånkomlig i vårt dagliga liv?
  • Vad bör vi acceptera och vad kan vi förändra?
  • Vad är stress och vad händer i kroppen när vi är stressade?
  • Hur kan vi förhindra depression eller utmattningsdepression?
  • Hur kan vi använda ett Salutogent perspektiv och ha positiv psykologi som utgångspunkt på livets olika utmaningar?

Vid varje kurstillfälle kommer du bli uppmanad att börja använda de strategier du lärt dig på kursen, I ditt dagliga liv, för att konkret ta steg i riktning mot det liv du vill leva. Tillsammans med andra jobbar du med livsfrågor inom alla delar av livet och får lära dig verktyg för att skapa ett liv i bättre balans. Kursen baserar sig på en form och vidareutveckling av KBT kallad ACT – Acceptance and commitment training/therapy.

Vad säger forskningen?
Denna modell är en svensk omarbetning av ”ACT at work” som fått goda resultat efter forskning i England och Sverige. De som genomgått kursen har sänkt arbetsrelaterad stress och ökat sin generella psykiska hälsa. (Bond & Bunce 2000; Bond & Bunce 2003). Ytterligare forskning från både Sverige, England och Australien visar att detta är en effektiv metod för att minska bland annat stress, ångest och nedstämdhet och vidare öka livskvalitet, välmående och arbetsengagemang för vuxna och ungdomar.

Vill du ta del av forskningen och grundaren till det svenska upplägget, besök www.livskompass.se

Tid
Torsdagar kl 18-20
1.To 10/10 ht 2019
2.To 24/10
3.To 7/11
4.To 21/11

Plats
Vänersborg på Blixthälsa1tr upp. Industrigatan 10

Pris 2000 kr inkl moms

Kurslitteratur:
Tid att leva, Livheim, Ek, Hedensjö ingår + presentationsmaterial
Kaffe & Te med tilltugg

Kursledare ACT
Annika Blixt, Blixthälsa hälsovetare, CNMmassör & yogalärare

Anmälan och frågor
info@blixthalsa.se
070-7726260

Kursledaren är utbildad handledare för ACT, med en erfarenhet- och kompentens plattform inom praktisk och teoretisk hälsovetenskap, massage, yoga och motiverande samtal.
I samarbete med Medborgarskolan

OnsdagsOrdet

Dags igen för OO

En sommar har gått och de flesta har satt igång skola, arbete eller annan sysselsättning inför hösten. Men än finns tid att njuta och ta vara på sensommardagarna som kommer och överraskar oss med sin värme och fantastiska energi, precis när vi trodde att allt var över.

För dej som inte sett eller läst OO förut så startade jag detta som en uppiggare och tankeväckare mitt i veckan. Syftet var att lyfta upp tankar och ämnen som har med hälsolivet att göra och även koppla det till den verksamhet jag bedriver.

Att det blev onsdag som delgivningsdag beror på att just onsdag ibland kallas ”lillelördag” och att det var enda kvällen pigorna förr i tiden hade ledigt. De fick då passa på att ha lite helgstämning och kanske fira något eller bara njuta och göra det där lilla extra! Jag tycker det är en bra ide´ att bevara den tanken, att vi behöver dagar att ha det där lilla ”extra”, känna att vi ger oss själva lite tid eller våra nära och kära. Det kan vara så enkelt som att ta en kvällspromenad, leka en stund med sina barn eller lägga lite mer energi kring middag eller kvällsmål, sitta kvarlängre vid bordet och småprata. Men det kan också vara att unna sej att prova den där aktiviteten man länge varit sugen på, ringa en vän man inte pratat med på länge, gå på bio eller se ett avsnitt av en bra TV-serie… Du vet bäst hur Du får bästa återhämtningen och ny energi och vila!

Min ambition denna höst handlar mycket om att skapa balans mellan arbete och fritid samt ge mej själv inplanerad tid för återhämtning. Vilka tankar har du inför hösten? Vad känner Du är viktigt i ditt liv just nu?

Kan du prioritera det du vill ha mer av och i så fall hur? Ta gärna en kopp te eller kaffe, sätt dej på en skön plats och fundera en stund på detta! Det behöver inte vara så stora saker som gör de största skillnaderna i livet! Börja med det enkla och lustfyllda om du kan, och utveckla efter hand.
Det är min livsfilosofi att göra så men alla är vi olika så självklart ska du utgå från dej själv! ????
Och Du, kommer Du fram till något, skriv gärna ner det och bestäm NÄR DU SKALL GÖRA DET!

Hej hopp och lycka till!

”Se framåt med öppet sinne och se tillbaka med förståelse och förlåtelse!”

Kram Annika Blixt